Patrimonium en L. Post en Zn. tekenen contract voor 'Het Nieuwe Dorp'

Woonstichting Patrimonium laat 56 woningen door L. Post en Zn. bouwen in ‘Het Nieuwe Dorp’, de eerste fase van de Zeeheldenwijk. Op 5 oktober jl. werden de contracten hiervoor door beide partijen ondertekend.

In het eerste kwartaal van 2024 start Patrimonium met de bouw van de sociale huurwoningen in de eerste fase van de Zeeheldenwijk. Er zullen 37 levensloopbestendige woningen worden gerealiseerd, geschikt voor kleine huishoudens. Daarnaast komen er 19 huurkoopwoningen voor starters in ‘Het Nieuwe Dorp’.

De woningen zijn ontworpen door KHV Architecten uit Emmeloord. De bouw wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf L. Post en Zn. B.V.

Alle woningen worden gebouwd volgens de eisen van BENG, dat wil zeggen Bijna Energie Neutraal Gebouw. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met een heel goede isolatie van de woningen en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie. Hiermee zorgt Patrimonium ervoor dat de energielasten voor de huurders zo laag mogelijk kunnen blijven.

De 37 levensloopbestendige woningen worden volgens de normen van Woonkeur gebouwd. Dat betekent dat deze woningen niet alleen voor startende kleinere huishoudens geschikt zijn, maar ook voor senioren. Deze woningen hebben allemaal een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Als startend koppel kun je prima uit de voeten in een levensloopbestendige woning. Op de verdieping is namelijk voldoende ruimte voor een 2e slaapkamer en een logeer- of hobbyruimte. Maar ook voor seniore huishoudens zijn deze woningen uitstekend, omdat alle benodigde voorzieningen op de begane grond zijn gesitueerd.

De huurkoopwoningen zijn specifiek voor starters op de Urker woningmarkt bedoeld, die nu nog niet een woning kunnen kopen. De bewoners krijgen de mogelijkheid om na een huurperiode van tenminste 5 jaar de woning te kopen van Patrimonium tegen gunstige voorwaarden. Voordeel voor de bewoners is dat ze zonder te verhuizen en dus zonder verhuiskosten eigenaar kunnen worden van de woning. Door de woning direct naar eigen wens in te richten en bijvoorbeeld een eigen aanrecht naar keuze te plaatsen, worden onnodige kosten in de toekomst voorkomen.

Directeur Jelle Post van het bouwbedrijf is blij met de klus: “Het is mooi om samen met Patrimonium het aandeel huurwoningen op Urk te vergroten”.

Ook Johan Oosterhoff, directeur van Patrimonium, is ingenomen met de toevoeging van 56 nieuwe woningen aan het bestand van de woningcorporatie: “We merken dat de vraag naar huurwoningen op Urk de laatste tijd enorm hard toeneemt. Met deze bouw dragen wij bij aan de ontwikkeling van een mooie nieuwe woonwijk op Urk en betere beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen.”

De verhuur zal niet eerder gestart worden dan dat de bouw enigszins gevorderd is. Wij zullen hier later voldoende aandacht aan geven via lokale media en onze website.